Therapeutische oliën

Er zijn enorme verschillen tussen goede therapeutische oliën en olie voor parfums. De effectiviteit van de olie varieert ook sterk. Slechts 2% van alle essentiële oliën zijn van therapeutische kwaliteit. De resterende 98% geproduceerd voor de parfumindustrie, zijn in veel gevallen synthetische, versneden, over- of onder bewerkt, beladen met chemicaliën of gedenatureerd*.

Dr. Sabina DeVita

Dr. Sabina DeVita is de eigenaar en oprichter van de DeVita Wellness Institute of Living and Learning en het International Institute of Energy Studies. Dr. DeVita heeft meer dan twintig jaar ervaring als zelfstandig psychotherapeut, geregistreerde voedingsdeskundige, arts van natuurgeneeskunde en gespecialiseerde kinesioloog.

Dr Sabina DeVita (Ontario, Canada) schrijft het volgende over essentiële oliën:

Het menselijk olfactorisch systeem, ons reukvermogen, is ons oudste en de meest krachtige basis van het emotionele leven (Goleman, 1977). Onderzoek heeft aangetoond dat geuren de hersenen binnen 1 tot 3 seconden stimuleren. Zodra de aromatische moleculen worden geïnhaleerd, worden deze door de olfactorische membranen opgevangen. Er zijn 800 miljoen zenuwuiteinden voor de verwerking en het opsporen van geuren. Elke geurmolecuul past in specifieke receptorcellen als een stukje van een puzzel. De stimulatie die door een geur wordt veroorzaakt, zorgt ervoor dat de receptoren, elektrische impulsen activeren … binnen milliseconden wordt de thalamus omzeilt, die als het elektrische schakelbord van de hersenen fungeert. Het onderzoek dat is uitgevoerd door wetenschappers over de effecten van geuren, heeft aangetoond dat het één van de snelste manieren is om de hartslag, bloeddruk, ademhaling, geheugen, stress en het hormonale evenwicht te beïnvloeden. De oliën produceren effecten die 60% tot 76% sterker zijn dan wanneer de betreffende kruiden/ingrediënten als geheel ingenomen worden (Raichur/Cohn).
Essentiële oliën zijn één van de bekendste bronnen met de hoogste concentratie antioxidanten die schade door vrije radicalen kunnen voorkomen.

Dr. Sabina DeVitaEigenaar en oprichter van de ‘DeVita Wellness Institute of Living and Learning’ en het ‘International Institute of Energy Studies’DeVita Wellness Institute of Living and Learning

Kiezen van Pure Producten

Een van de belangrijkste factoren bij het produceren van etherische olie van therapeutische kwaliteit, is het delicate evenwicht van aromatische verbindingen, die eenvoudig beschadigd kan worden door hoge temperaturen en druk. Het gebruik van koper of aluminium distillateurs, in plaats van roestvrij staal (zoals bijvoorbeeld Young Living Oils gebruikt), vernietigt ook deze verbindingen. Enkel een paar bedrijven in de wereld hebben de erkende internationale norm voor therapeutische kwaliteit oliën verkregen – het AFNOR label. De oliën van Fragrance Alchemy bezitten deze label niet.

Zuiver therapeutische olie begint bij goede landbouw. De planten moeten vrij zijn van pesticiden en chemicaliën, zodat geen toxische verbindingen tijdens destillatie geproduceerd worden. Maar ook andere factoren zoals zaden en bodemkwaliteit (met de juiste enzymen en sporenelementen) moeten in aanmerking worden genomen.

Timing, druk en de versheid van de producten in het distillatie proces zijn uiterst belangrijk. Cipres bijvoorbeeld vereist 24 uur bereidingstijd bij een temperatuur van 245°F (118,3333°C) en een druk van 5 psi (0,3447 bar), om al haar actieve ingrediënten te onttrekken. Het verminderen van de tijd met 2 uur zal leiden tot het vernietigen van 10 tot 20 bestanddelen van de olie. De meeste producenten destilleren cipres slechts 1 uur en 15 minuten, dus je kunt je voorstellen wat de kwaliteit van deze olie is.

Roberta Williams in haar boek, Aromatherapie, stelt dat “… 95% van de als Aromatherapie verkochte producten zijn niet echt, pseudo aromatherapie zonder therapeutische waarde, geproduceerd in grote hoeveelheden door petrochemische bedriegers.”

Oliën en Melanges van Fragrance Alchemy

De Alchemistische oliën van Fragrance Alchemy worden in de Benelux onder andere verkocht door Geuren Alchemie (geurenalchemie.nl). Fragrance Alchemy biedt een alchemie van onder meer Egyptische geurige oliën en melanges, trouw aan traditionele distillatie methoden doorgegeven van generatie op generatie sinds de tijd van de farao’s.

In de buurt van de grote Vallei van de Koningen, in de stad Luxor houd een toegewijde familie deze oude traditie in leven.

Fragrance Alchemy logo
Geuren Alchemie logo horizontaal
Almine Barton

Op basis van de specifieke frequentie en kwaliteit, wordt de essentiële olie en de specifiek geselecteerde en door Almine gecreëerde alchemistische melanges, gekoppeld aan een heling protocol. Een goed voorbeeld is Belvaspata The Healing for Oneness, die gebruik maakt van 144 pure oliën (frequenties) en Krihanash, de Belvaspata voor de ziel, die gebruik maakt van de alchemistische oliën van Fragrance Alchemy.

Almine BartonEigenaar en oprichter van ‘Spiritual Journeys’Spiritual Journeys

De voordelen van etherische oliën

Niet alleen zijn dit grote giften aan de mensheid voor het brengen van emotioneel evenwicht en welzijn, maar ze voorzien ons tevens van buitengewone verjongende effecten voor de huid. Zoals geluidstherapie zijn de essentiële oliën een genot om te gebruiken en leveren enorm krachtige resultaten.

*denaturatie (biochemie): een biochemische reactie waarbij een macromolecuul zijn ruimtelijke structuur verliest.